•  
  • Balkanska međa između propagande Rusije i Zapada

   SOFEST 2019 / Vesti / Balkanska međa između propagande ...
   03. Jul 2019.
   Ima li razlike između ruskih i zapadnih ratnih filmova?

   Nakon što je moskovska publika plakala, a srpska navijala na premijeri filma „Balkanska međa“, britanski „Tajms“ je ocenio da ovaj film potkopava regionalni mir. Ostvarenje u kojem su Srbi dobri, a Albanci loši momci, nastalo je posle nekoliko decenija u kojima su Srbi bili omiljeni negativci holivudskih filmova. Ima li razlike između ruskih i zapadnih ratnih filmova?

   Film Balkanska međa je priča o ruskim vojnicima koji 1999. osvajaju prištinski aerodrom Slatinu, ispred nosa NATO trupa. Ova vojna akcija i danas predstavlja vojnu tajnu, a detalji nisu poznati široj javnosti.

    

   Ivan Karl, bivši urednik filmskog programa RTS-a, kaže da je ovo ostvarenje poruka današnje Rusije onoj iz 1999. godine: „Žele da poruče - da je tadašnja Rusija bila jaka kao ova danas ne bi bilo NATO agresije ni bombardovanja i da je upravo taj događaj početak nove Rusije.“

   Božidar Zečević, filmolog, smatra da je tematika ovog filma za Zapadu tabu: „Videli ste kako je reagovao londonski Tajms. Kao da si ga udario u najosetljiviji živac.“

   Zapad je reagovao na Balkansku među, ali ovakvih reakcija nije bilo kada je Holivud kreirao filmove koji se bave ratovima na području bivše SFRJ, u kojima su Srbi bili loši momci.

   RTS

  •